Per poder parla sobre el Power Point i els seus usos a l'escola, hem tingut de llegir el Pdf fet pel Jordi Simón.
Un cop llegit el PDF he extret aquest resum;
En un primer moment el fet de fer classes magistrals acompanyades de presentacions, no estava massa ben vist, però ara és el qui es fa més i a vegades se'n va un mal ús.
L'ús tradicional, avantatges i inconvenients.
Hi ha dos tipus d'ús en les presentacions.Un el que denominem "Classe magistral" i l'altre la utilització més creativa passant per l'aprenentatge social.
La utilització tradicional de les presentacions tot no és negatiu, hi ha avantatge com;
- L’alumne sempre té en pantalla una guia del que s’està dient, dels termes claus.
- Permet d’incorporar imatges il·lustratives.
- Permet crear esquemes de manera que és fa més intel·ligible la matèria.
- Podem inserir tota mena d’elements multimedials com ara: imatge, so, vídeo,animacions...
- L’alumne té més facilitat per prendre apunts.
- Permet utilitzar una variada gamma de colors i formes que clarifiquin elsignificat dels continguts
Però també hi ha desavantatges ja que el discurs es transmissiu i seqüencial entre l'orador i el public. Desavantatges;
- Moltes vegades hi ha massa informació en les diapositives i que no es llegeix amb claredat.
- L’orador ja no explica o relata sinó que es limita a llegir la pantalla.
- Els colors i les formes es col·loquen en pantalla de forma indiscriminada sense atenir-se a cap ordre estètic ni utilitat.
- Hi pot haver un abús dels elements multimedials. El cas més clar seria la repetició indiscriminada de determinats tipus de sons.
- Si no hi ha un bon sistema de projecció, l’aula sempre estarà a les fosques amb el cansament que això provoca als alumnes.
- Una idea generalitzada és que si incorporem molt efectes d’animació i transició en la presentació, aquesta serà més interessant, en aquest cas correm el risc que, en el millor dels casos, l’auditori miri els efectes i no escolti el discurs.
- Els oradors tenen tendència a incloure més continguts amb la falsa creença que els alumnes ho assimilen més ràpid.
- S’estableix a classe un doble discurs, el de l’orador que va explicant i el de l’oient que va llegint a un ritme diferent les diapositives que li mostren.
L'ús creatiu del Power Point.
Les presentacions treballen en espais i coments que van més enllà de la classe formal, cerquen i provoquen la interacció professor –alumne o entre els mateixos alumnes. Amb elles podem incorporar elements propis del llenguatge audiovisual com un element més que ens facilita l’expressió a la classe, alhora també flexibilitzen el discurs de l’educador i faciliten la creació i l’aprenentatge cooperatiu. El Power Point potencia i dóna suport a les metodologies que conscientment vulguem emprar a la classe.
12 propostes d'ús creatiu i multimedial del programa Power Point
- Substituir les presentacions d'imatges en diapositives , per fer una presentació que fes possible l'accés aleatori a qualsevol imatge.
- Fugir del discurs lineal, i donar ritme a la presentació, de manera que el mestre pogués flexibilitzar el seu discurs i és pogués adaptar al ritme i /o interessos de la classe
- Una altra de les altres propostes és l'adició de sons i melodies.( propostes usades en presentacions sense text).
- Un cop afegim el text, aquests tipus de programes no ens donen limitacions(sense marges ni paràgrafs) i a més podem afegir esquemes i retocar fotografies amb molta més facilitat que altres programes.
- Una altra proposta pot ser fer una sèrie de diapositives amb preguntes i enllaços a diapositives amb les respostes correctes o que t'ajudin a trobar la resposta per repassar una matèria, per exemple.
- Pel que fa més en relació al professor i l'alumne es pot crear esquemes amb algun terme erroni i després enllaçar-ho a una diapositiva amb la resposta correcta, així, l'alumne ha de detectar l'error i quan el detecti tindrà la resposta correcta.
- Els mestres poden demanar als seus alumnes PowerPoints, però imposant ells les limitacions, d'aquesta manera es treballa la sintetització de la informació.
- Una altra de les aplicacions podria ser, fer un treball col·lectiu amb tota la classe.Utilitzar la diapositiva per fer una tasca de creació conjunta.
- Utilitzar el PowerPoint com a pissarra si disposem d'una tauleta gràfica.
- Amb els més petits, utilitzar el power point com el bagul dels contistes, amb imatges i aspectes relacionats amb el conte a treballar a classe.
- Utilitzar el power point com un vídeo,utilitzant les capacitats del llenguatge audiovisual com a transmissor d'emocions.
- I per acabar Fer servir el Power Point per a recollir les idees, destacant les més importants amb diferents colors.
Aquesat informació està extreta de;http://pers.blanquerna.url.edu/jordisimon/doc1302a.pdf
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada