dimarts, 30 de novembre del 2010

Vídeos motivadors i vídeos lliçó

En aquesta entrada podrem veure que no tots els vídeos es poden veure sempre sinó que tenen certs moments o certes característiques que fan que siguin vídeos per veure amb un col·lectiu o individualment.

Hi ha dos vídeos, un vídeo lliçó i l'altre vídeo motivador, l'objectiu d'aquesta activitat és veure la diferència i saber quan s'han de posar en cada cas.

Vídeo de Breu història de Catalunya.
(Vídeo lliçó)


Edu3.cat



El vídeo és una síntesi de la història de Catalunya, des del Paleolític fins a les Olimpíades del 1992, a través d'alguns dels seus episodis més característics: la prehistòria, les colonitzacions de l'antiguitat, la romanització, les invasions i llurs aportacions culturals, els comtats medievals, el naixement polític de Catalunya, etc., fins a la recuperació de la democràcia i de l'Estatut d'autonomia.

Analisi del vídeo:

- És un vídeo ordenat.
- La música únicament és acompanyament.
- Transmet molta informació
- No es pot veure en una classe.


Com s'han de veure aquests vídeos?

- Primer de tot treballar-los individualment, no és pot treballar amb grup.
Són vídeos lliçons que han de ser ordenats, sintètics i són bàsicament per treballar fora de l'aula.

Dinner for two( vídeo motivador)



Analisi del vídeo:

- És un vídeo de dibuixos animats.
-La música reforça les imatges des d'un punt de vista emocional.
- No són vídeos ordenats
- Transmeten emocions i motiven a l'espectador.
-En aquest vídeo no cal treballar-ho abans.

Com s'han de veure aquests vídeos?

Aquest vídeo és pot veure amb grup i sense haver de preparar res prèviament.



Què és el delicious?

Delicious és un servei de gestió d'adreces d'interès socials a través del web. Aquest programa serveix per pujar adreces d'interès a la xarxa, classificar-les i alhora emmagatzemar-les des del navegador de l'ordinador, per tant això vol dir que es pot consultar des de qualsevol ordinador , ja que està a Internet.
Està estructurat amb etiquetes, paraules clau, la qual cosa facilita molt la localització.
Els enllaços es poden compartir amb les persones que també tenen Delicious.
Té un llenguatge HTML molt fàcil d'utilitzar i també té un sistema d'URL llegible. Té RSS, per tant té un flexible servei de sindicació web i té un codi API, el qual permet fer ràpidament aplicacions que treballin amb delicious.


Aquí hi ha unes diapositives on ho expliquen més detalladament.
Delicious Qué es y cómo usarlo

Com s'utilitza?
Primer de tot abans de saber com funciona hem de saber com ens hem d'enregistar.Abans de tot ens hem de fer un compte de Yahoo, un cop fet anem a la pàgina de delicious i cliquem join now allà hem de omplir les nostres dades del compte de yahoo, cliquem save now un cop acabat d'omplir.I ja estem registrats!Un cop ja ens hem enregistrat anem aveure com s'utilitza.És molt senzill, anem a la dreta de la pàgina i un cop hi estem cliquem a les lletres on posa save a new bookmark. Allà hi afegim l'adreça url, tenim l'opció d'etiquetar-lo i posar-li un títol i desprès automàticament es guarda a la nostra llista de delicious.Jo en el meu bloc he posat un gadget on tinc l'icona de delicious de tal manera que em porta directament a la meva pàgina de delicious.

diumenge, 28 de novembre del 2010

Diferències entre blocs i wikis

Desprès d'haver llegit l'entrada al bloc extret les següents diferències:

Els wikis estan estructurats per opcions d'administració, índex de pàgines, taula de contingut, una capçalera, i la pàgina. Aquestes característiques són pel que fa a la forma però apart d'això una de les diferències és que els wikis són col·lectius i actuals perquè els continguts s'actualitzen constantment i la informació es va modificant a mesura que va evolucionat la informació.I es produeix interació interna entre els usuaris editors.

En canvi els blocs estan estructurats per un títol, una descripció, tenen Blogroll i entrades publicades( amb data i hora) les quals es poden deixar comentaris. A més tenen un perfil per poder presentar-se.El blogs no es van actualitzan com els wikis. En els blocs la interacció és externa amb els visitants que comenten al bloc, a través dels comentaris.



dijous, 25 de novembre del 2010

Què és el JCLIC

Abans de fer l'activitat de Jclic hem de saber què és, les característiques.....

Què és?

El JClic és un conjunt d'aplicacions informàtiques que serveixen per a realitzar diversos tipus d'activitats educatives: trencaclosques, associacions, exercicis de text, mots encreuats...

Les activitats no s'acostumen a presentar soles, sinó empaquetades en projectes. Un projecte està format per un conjunt d'activitats i una o més seqüències, que indiquen l'ordre en què s'han de mostrar.

L'antecessor del JClic és el Clic, una aplicació que des del 1992 ha estat emprada per educadors i educadores de diversos països com a eina de creació d'activitats didàctiques per als seus alumnes.

El JClic està desenvolupat en la plataforma Java, és un projecte de codi obert i funciona en diversos entorns i sistemes operatius.

Característiques del JClic

El projecte JClic és una evolució del programa Clic 3.0, una eina per a la creació d'aplicacions didàctiques multimèdia amb més de 10 anys d'història. Al llarg d'aquest temps han estat molts els educadors i educadores que l'han fet servir per crear activitats interactives on es treballen aspectes procedimentals de diverses àrees del currículum, des d'educació infantil fins a secundària.

Els objectius perseguits en iniciar el projecte foren:

  • Fer possible l'ús d'aplicacions educatives multimèdia "en línia", directament des d'Internet.
  • Mantenir la compatibilitat amb les aplicacions Clic 3.0 existents.
  • Fer possible el seu ús en diverses plataformes i sistemes operatius, com ara Windows, Linux, Solaris o Mac OS X.
  • Utilitzar un format estàndard i obert per a l'emmagatzematge de les dades, per tal de fer-les transparents a altres aplicacions i facilitar la seva integració en bases de dades de recursos.
  • Ampliar l'àmbit de cooperació i intercanvi de materials entre escoles i educadors de diferents països i cultures, facilitant la traducció i adaptació tant del programa com de les activitats creades.
  • Recollir els suggeriments de millores i ampliacions que els usuaris heu anat enviant.
  • Fer possible que el programa pugui anar ampliant-se a partir del treball cooperatiu entre diversos equips de programació.
  • Crear un entorn de creació d'activitats més potent, senzill i intuïtiu, adaptant-lo a les característiques dels actuals entorns gràfics d'usuari.

Components

El JClic està format per quatre aplicacions:

JClic applet
Un "applet" que permet incrustar les activitats JClic dins d'una pàgina web.
JClic player
Un programa independent, que un cop instal·lat permet realitzar les activitats des del disc dur de l'ordinador (o des de la xarxa) sense que calgui estar connectat a Internet.
JClic author
L'eina d'autor que permet crear, editar i publicar les activitats d'una manera més senzilla, visual i intuïtiva.
JClic reports
Un mòdul de recollida de dades i generació d'informes sobre els resultats de les activitats fetes pels alumnes.

Descàrrega i instal·lació del JClic

El JClic és una aplicació Java que es distribueix mitjançant la tecnologia Webstart. La primera vegada que es fa clic als enllaços d'aquesta pàgina es descarreguen els fitxers, que queden instal·lats a l'ordinador. A partir d'aquí les aplicacions es poden posar en marxa tantes vegades com es vulgui, ja sigui des de la finestra de control del webstart o mitjançant les dreceres que es creen a l'escriptori i al menú inici. La connexió a Internet només és necessària la primera vegada que s'activen les aplicacions.

Per posar en marxa els programes feu clic a les icones d'aquesta pàgina. Si no arrenquen automàticament pot ser que calgui actualitzar el webstart de l'ordinador.


JClic
És el programa principal, i serveix per visualitzar i executar les activitats. Us permet crear i organitzar la vostra pròpia biblioteca de projectes, i escollir entre diversos entorns gràfics i opcions de funcionament.


JClic author
Aquesta eina permet crear i modificar projectes JClic, en un entorn visual molt intuïtiu i immediat. També ofereix la possibilitat de convertir al nou format els paquets fets amb el Clic 3.0, i altres prestacions com ara la publicació de les activitats dins d'una pàgina web o la creació d'instal·ladors de projectes.


Activitats d'exemple
La millor manera de descobrir les possibilitats del JClic i aprendre a crear noves aplicacions és passejar-se per les activitats d'exemple i examinar-les. Aquest botó us durà a una pàgina des d'on podreu descarregar-les i integrar-les a la vostra biblioteca de projectes.


JClic reports
Aquest mòdul permet gestionar una base de dades on es recullen els resultats obtinguts pels alumnes en realitzar les activitats dels projectes JClic. El programa treballa en xarxa i ofereix també la possibilitat de generar informes estadístics dels resultats.

És important llegir-se les instruccions de funcionament abans de fer-lo servir per primera vegada.


Extret de http://clic.xtec.cat/ca/jclic/download.htm .

Activitat JCLIC elements naturals

Per fer l'activitat hem de seguir les següents dades:


CREAR ACTIVITAS DE JCLIC

nOM ACTIVITAT
tipus
arxius
trenca closques gràfic
trenca closques
bellvis2009.JPG (800 píxels amplada)
trenca closques de frases
trenca closques

pel maig cada dia un raig
associació text-text
associació simple
aigua-pluja
núvols-cel
trons-llamps
associació text-imatge
associació simple
pluja-pluja.JPG (300x200)
núvols-núvols.JPG (300x200)
llamps-llamps.JPG (300x200)
















El primer que hem de tenir en compte és que les fotos que publiquem les hem de publicar a 800 d'amplada perquè és el tamany adequat per a la pantalla de 1200 (les que nosaltres utilitzem).
A la última activitat penjarem les fotos en 300 perquè hi haurà 3 (900 en total).
Hem estat buscant fotos de núvols, llamps i pluja al Flickr i les hem reduït amb el GIMP (Imagen- escalar- guardar 75% qualitat).

Comencem a fer l'activitat!!

Obrim el Jclic author allà hi tenim projecte, mediateca, activitats i seqüencies, les quals serveixen per crear activitats amb ordenació cronològica.
Anem a l'apartat projecte. Comencem creant el projecte del trencaclosques, anem a arxiu-nou projecte. Es guardarà com a arxiu ZIP (arxiu comprimit). Ho guardem a la carpeta que hem creat a l'inici per guardar tots els arxius amb els quals estem treballant amb el Jclic. Seleccionem la pell que voldrem (skin). A sons d'event és on definim els sons que volem a les nostres activitats. Un cop tenim això ja fet ens anem cap a la mediateca.
Un cop a la mediateca anem al primer botó, i allà podem inserir les imatges (podem seleccionar i inserir-les totes a la vegada).Un cop inserides les imatges anem a activitats.
Quan cliquem al primer botó definim el tipus d'activitat que crearem. En aquest cas, puzzle d'intercanvi. Se'ns obren un seguit de pestanyes (opcions, finestra, missatges, plafó). Hi ha diverses opcions a escollir primer trobem: comptadors (aquí tenim un temps màxim, un nombre d'intents) l'altre opció és botons (podem insertar ajuda- la solució, o informació- una web, etc.), la tercera opció és finestra, és on es desenvolupa el joc. Canviem el color de fons i desactivem la vora.
Missatges: Cliquem sobre missatge inicial i escrivim "Fes el trencaclosques". A imatge podem inserir-ne alguna que demostri la indicació principal i a actiu podem posar vídeos, audicions, etc. Afegim el missatge final (Molt bé!). No escrivim missatge d'error perquè aquestes activitats no en tenen.
Passem a plafó:Podem dissenyar el trencaclosques (retalls és per fer retalls exactes), utilitzem encaixos amb unió ovalada, i podem seleccionar quantes peces volem. Podem fer una prova clicant el play que ens surt a l'esquerra. Ens surt un missatge que diu que no hem utilitzat totes les imatges, diem que no.
Ara dissenyem l'activitat de construir les frases seguint el mateix procés.
Fem el mateix amb text, aquesta vegada utilitzant associació simple.
I per últim, fem l'activitat d'associació d'imatges amb text.

Com que l'arxiu de JClic s'ha guardat en zip, se'ns obrirà amb el winzip i no és el que volem, per tant, primer obrim el JClic Author i després obrim el fitxer.
Per pujar el jclic ho hem de fer des de la web de Jclic. Anem al blink, a l'apartat de GTIC, webs, i a la carpeteta de la dreta pugem el nostre arxiu. Ens apareix l'icona d'hipervincle al costat del nostre arxiu i la cliquem i ens dona una adreça web. Preparem una nova entrada al bloc, i anem al blink i trobem al suro l'explicació d'aquesta activitat. Trobem un codi embed i el seleccionem i el pengem al bloc afegint l'adreça web que ens ha donat al blink.



Aquí hi ha el resultat:



dilluns, 22 de novembre del 2010

Conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb ordinador.

Per parla sobre el tema primer hem de llegir l'entrada al blog de l'assignatura

Com es pot veure a l'entrada hi ha una introducció on es parla de Charlis Crook. Crook ens planteja quatre models d'ús en forma de metàfores i que amb aquestes metàfores expliquem com la tecnologia ens pot ensenyar o ajudar a aprendre en funció del paper que juga l'ordinador.

En el bloc se'ns expliquen quatre metàfores:
  1. La metàfora tutorial: Consisteix en que l'ordinador fa de tutor. És el programari que reprodueix el model tradicional d'ensenyament-aprenentatge. L'ordinador és qui avalua i segueix el procés d'aprenentatge de l'estudiant. Alguns dels programes que utilitzen aquesta metàfora són: l'edu365 i educalia.
  2. La metàfora de la construcció: Consisteix en que l'ordinador fa d'alumne. L'alumne guia a l'ordinador per fer una activitat. Per poder treballar aquesta metàfora podem utilitzar programes com el Winlogo, en què hem de donar instruccions a la tortuga per a que fagi les figures que volem. Com per exemple; i avançar (av), girar a l'esquerra 40º (ge 40), girar a la dreta 90º (gd 90), etc. És un programa bastant complicat, el qual es necessita molta concentració, però és un programa que aprèn, no només recorda.
  3. La metàfora del laboratori: Consisteix en que l'ordinador fa de simulador. Serveix per aplicar-ho a la vida real ens pot servir com una introducció per adquirir hàbits que treballarem més endavant, després d'haver tret unes conclusions ( Per exemple la planta ens ha servit per veure què passava si no la regàvem i no haver de matar cap planta) . Hem visitat a La doctora Xinxeta, que ens permet cuidar el creixement d'una planta. I és una manera de treballar científica però amb nens petits. Hem treballat amb la PDI aquest programa.

  4. La metàfora de la caixa d'eines: Consisteix en que l'ordinador s'utilitza com a eina. Són eines que pots utilitzar per fer les tasques més rutinàries i guanyar, temps de reflexió. Jordi Vivancos ens diu que no tan sols són una eina, sinó que obre tot un camp nou.
Aquí hi ha un enllaç on vam posar entre tota la classe algunes pàgines on trobar programes que treballessin les metàfores citades.

dilluns, 15 de novembre del 2010

Principis normatius d'Eduwiki

EDUWIKI

Aquí hi ha l'enllaç d'eduwiki per poder accedir-hi.



Per poder conèixer millor què és i quins són els seus principis normatius us he penjat una presentació, per poder aclarar millor els conceptes d'Eduwiki, que és un wiki dedicat als més petits.


Principis normatius d'Eduwiki
View more presentations from eduwiki.

VIQUIPÈDIA i EDUWIKI


Hem treballat la Viquipèdia (http://www.viquipedia.org/)


La Viquipèdia és una enciclopèdia elaborada en col·laboració amb alguns dels seus propis lectors.Un munt de gent està constantment millorant la Viquipèdia, realitzant-hi milers de canvis cada hora que s'enregistren íntegrament en historials de cada article, i també a la pàgina de canvis recents. Aquells canvis que no són gaire apropiats, amb freqüència es treuen ràpidament.
No s'ha de tenir por per modificar els articles de la Wikipèdia/viquipèdia, ja que qualsevol els pot modificar

Aquí trobem l'enllaç que tracta la viquipèdia en el bloc de gestió i informació:


TREBALL REALITZAT:

Per tal de conèixer més la Viquipèdia, els professor va fer un seguit de preguntes i nosaltres les havíem de buscar en el llibre estil de la Viquipèdia i contestar-les; Aquí hi ha l'enllaç del llibre estil:(http://gestioinformacio.blogspot.com/2009/09/treball-collaboratiu-viquipedia.html)

Preguntes:

1. Els articles són iguals en tots els idiomes?
No, són diferents perquè la Wikipèdia està formada pels usuaris i en cada idioma hi ha usuaris diferents.

2.El format és igual sempre?
El format no és sempre igual però sí que sempre es podrà editar, veure el historial i les fonts.

3. Hi ha fiabilitat?
Sí que hi ha fiabilitat perquè quan nosaltres llegim informació hi apareixent un números els quals ens indiquen d'on s'ha extret la informació.

Aquí podrem trobar més coses sobre la fiabilitat:




4.La llicència de Wikipèdia és:Creative Commons- Atribución compartil Igual 3.0( És a dir publicar però amb reconeixement)

dijous, 11 de novembre del 2010

FIREFOX I DICCIONARI EN CATALÀ

FIREFOX

El Firefox és un navegador web ensinistrat per protegir-nos dels virus i programes espies. Encara que el seu ús segueix essent minoritari és marca un clar creixement davant de Internet Explorer.
Per baixar-se el firefox en català, s'ha d'anar a softcatalà i des d'allà te'l baixes.

Cercar més enllà de google


Utilitzar un navegador és senzill, escrivim l'adreça web a la barra d'ubicació o a un cercador web. Però amb el firefox, tot això és més accecible i molt més fàcil, perquè hi ha una barra d'eines, un cercador i obtindrem els resultats en pantalla com si haguéssim fet la cerca a la web de google, però sense haver-ho de fer.

DICCIONARI en català

Per poder gaudir d'un diccionari i que et corregeixi les faltes ortogràfiques quan estàs a Internet, has d'anar a la pàgina de Softcatalà i allà descarregar-te'l .

Aquí tenim un enllaç al Blog de Gestió i informàció on ens parla sobre el Firefox, potable i personalitzat.

dilluns, 8 de novembre del 2010

Com podem penjar docoments al bloc?

Quan tenim textos molt llargs o treballs de vàries pàgines hi ho volem penjar al bloc, una de les eines que facilita aquesta tasca és Scribd. És molt fàcil d'utilitzar-la i es servei on-line.

Com s'utilitza?
Primer de tot hem de crear-nos un compte o utilitzar el compte del facebook qui en tingui. Un cop estas a la pàgina vas a upload i allà cliques. Seguidament t'apareix una pàgina on esculls la categoria del document, cliques save i ja tens penjat el teu document. Copies el embed i ja ho pots penjar al bloc.

diumenge, 7 de novembre del 2010

Conceptes bàsic d'imatge digital

Per començar hem de llegir l'entrada al blog sobre els conceptes bàsics de l'imatge digital:
http://gestioinformacio.blogspot.com/2008/10/principis-basics-dimatge-digital_06.html.
Aquí hi ha un petit resum, amb lo més rellevant.

Hi han imatges de moltes maneres , pero nosalters parlarem de les imatges de mapa de bits, com ara la d'una càmera.

Característiques:

  1. Grandària. És la quantitat de píxels que té la imatge. Normalment es mesura segons la quantitat de píxels horitzontals x la quantitat de píxels verticals.
  2. Pes. És el que ocupa la imatge en la memòria. Es mesura en Bytes o algun dels seus múltiples.

  3. Profunditat de color. Nombre màxim de colors que pot tenir una imatge.
  4. Resolució. Relació entre el nombre de píxels i l'espai físic que ocupa.